Cultuur van cliëntelisme
De Pano-reportage bevestigt wat Gilles Verstraeten al jaren vermoedde: een cultuur van cliëntelisme. “Met de juiste contacten bij de juiste partij lijkt alles regelbaar. Dit speelt niet alleen bij het OCMW, en niet enkel in Anderlecht, maar ook bij tal van andere instellingen. Dit is geen geïsoleerd probleem.”
Grondige herstructurering
Verstraeten benadrukt dat de N-VA al langer aandringt op hervormingen binnen de Brusselse OCMW’s en roept op tot een grondige herstructurering zowel op gemeentelijk, gewestelijk als federaal niveau. “Het is niet logisch dat wij 19 verschillende OCMW’s hebben die autonoom van elkaar opereren. Het toezicht door de gemeenten, van het gewest én van de POD Maatschappelijke Integratie is kaduuk. Het is een ‘free-for-all’ waarbij alles kan. De praktijken tussen de OCMW’s verschillen hierdoor enorm, met alle gevolgen van dien”, aldus Gilles Verstraeten.
Aan goede voorstellen geen gebrek
De Brusselse N-VA bereidt daarom een resolutie voor met verschillende voorstellen op Brussels niveau om aan de problemen tegemoet te komen. “We hebben daar veel voorstellen over liggen”, zegt Verstraeten. “Ik pleit al jaren voor één OCMW in Brussel, een beter toezicht op de subsidiestromen van Gewest naar de OCMW's, en een verregaande harmonisering van allerlei praktijken van de OCMW's op gewestniveau. Mijn collega Mathias Vanden Borre pleit al jarenlang voor de oprichting van een vast audit-orgaan en voor verschillende hervormingen en efficiëntiewinsten. Aan concrete pistes en goede voorstellen dus geen gebrek”, besluit hij.